neděle 7. června 2015

Akát

Za plotem, přímo za zahradním domkem, právě kvete akát.
Vůně je to náramná.


Trnovník akát (Robinia pseudoacacia) je na pohled elegantní strom se vzdušnou korunou a svěže zelenými listy. Z vonných květů včelky vyrábí lahodný med.
A tím veškerá jeho pozitiva končí.

Celý strom - kromě květů - je jedovatý.
Patří v Evropě k nejrozšířenějším invazivním rostlinám. Jeho domovinou je Amerika, odkud byl přivezen roku 1601 do Francie.
Patří do čeledi bobovitých a tak, jako všichni příslušníci této čeledi, obohacuje půdu dusíkem. Ovšem v ohromném množství, takže v jeho okolí nerostou ani rostliny, které dusík tolerují. Z našich druhů v jeho okolí přirozeně roste pouze černý bez a vlaštovičník. Všechny ostatní zájemce vytlačí díky produkci toxinů z kořenového systému, které doslova "otráví" půdu v okruhu zhruba 15 metrů kolem kmene.
Pod "naším" akátem roste jen řídce tráva a maličký plicník...

Akátu je poměrně složité se zbavit. Po odříznutí velmi dobře regeneruje z kořenů a vyráží velmi hustě. Už jen poražení a následné odklízení trnitých větví je víc než nepříjemné.
Je účinné kombinovat mechanické odstraňování s chemickou cestou - potírání pařezů nějakým totálním hubičem, postřik ještě zelených částí, injektování kmene.
Velmi účinné, takřka totální vyhubení zajistí kozy. Akáty spasou dočista dočista...:-)
Proto si náletové akáty v nejbližším okolí pozemku hlídejte.
Za plotem máme kromě zloducha akátu i jiné kousky.
Třeba lísku (obrázek vlevo) nebo klokoč a temnoplodec (vpravo).
Zatímco mohutná líska milosrdně zakrývá kompostér, keříky klokoče a temnoplodce (arónie) začínají teprve druhou sezónu.
Můžeme sbírat i léčivky - kostival a černý bez.
Květy bezu budu co nevidět zpracovávat na bezinkový sirup.
A malý pejsek nakonec...


1 komentář :

  1. Asi každé místo má svoje klady a zápory... U nás je velkým plusem umístění - na mírném vršku na hranici lesa , mínusem je pak to, že přetvářím už nějak osázený a zarostlý prostor. Zase mám ty stromy... Ale byla by to nuda, kdyby bylo všechno ideální, alespoň mě to nutí neustále něco vymýšlet, hledat, zkoušet... A to mě baví (i když občas výsledek neodpovídá záměru...:-). J.

    OdpovědětVymazat