úterý 7. října 2014

Psí víno...

... neboli přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia) celkem svižně porůstá fasádu a vlastně cokoliv, co zrovna stojí v cestě. Z toho důvodu každoročně jeho růst brzdím - strhávám a stříhám.

 (I prádlo je v podzimních barvách :-)



Přísavník dobře roste v jakékoliv půdě - u nás velmi dobře prosperuje i v těžké jílovité.  Pro popínání nepotřebuje oporu. Na zdech, plotech, sloupech, pergolách apod. se přichytává poměrně silně úponky s přísavnými destičkami. Je tedy třeba dávat pozor, kam všude psí víno pustíte, jelikož po odtržení šlahounů na fasádě terčíky zůstávají - odstranit lze s vynaložením jisté síly třeba drátěným kartáčem.

Psí víno roste velmi rychle, až invazivně. Běžná vyšplhá až 15 metrů. Zvolené plochy tedy pokrývá spolehlivě a hustě. Jistou nevýhodou je jeho opadávání na podzim - u větších ploch proto počítejte se značným množstvím listí. Nespornou výhodu můžeme ovšem spatřovat v jeho nádherném podzimním vybarvení, od jemně růžové přes šarlatovou až po temně vínovou barvu. Na jaře listy vyrůstají poměrně brzy a čím je rostlina starší, tím jsou listy větší.

Kvete v červnu a červenci nenápadnými žlutavými kvítky. Jelikož patří do čeledi révovitých, plodem jsou pak modré bobule, které slouží za potravu ptákům.


Žádné komentáře :

Okomentovat