čtvrtek 5. února 2015

Vavřín

Na kuchyňském okně mám v zimě květináč s bobkovým listem (Laurus nobilis).
Sušený je jako koření fajn, ale čerstvý má úplně jiné "grády".



(Vůně středozemních bylin mě dokáže přenést na prázdninovou plavbu...
A taky slyším zpívat Jirku Macháčka, jak je snadné žít!
Poslechněte si... )

Pěstování je velmi nenáročné - jako u většiny suchomilných středozemních rostlin.
V létě má místo na teplém, lehce zastíněném místě v zahradě. 
(Ale snese i plné slunce.)
Přes zimu bude rád za světlé místo s teplotou, která neklesne bod bod mrazu.
To znamená, že přežije i kdekoliv na chodbě nebo ve světlém sklepě, kde nemrzne. 
Zálivka v tomto období je pouze mírná, nevadí mu ani úplné sucho - listy jsou pevné a kožovité, takže něco vydrží...
Bez problému lze keřík nebo i tvarovaný stromek koupit v dobrém zahradnictví nebo v hobbymarketu typu Baumax, Hornbach, atd.

V létě jsem si z Itálie přivezla větvičku ze stromu, který měl asi 5 metrů.
I čerstvě usušený má mnohem intenzivnější vůni, než kupovaný.
Ale nic se nevyrovná tomu, uštípnout si v případě potřeby čerstvý...

A podobný kousek bych si na jaře ráda pořídila na terasu.


2 komentáře :

  1. Ahoj Jani, děkuji za rady ohledně pěstování vavřínu. Už delší dobu jsem o něm přemýšlela a určitě si jej pořídím.
    Ty bílé tulipány ve vázičce vypadají skvěle. U nás jsou stále jen barevné.
    Měj se krásně a přeji prima víkend. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Tulipány a vlastně téměř všechny kytky do vázy si nějak podvědomě vybírám jenom bílé - můžu je pak postavit kamkoliv a všude se hodí a zdobí... :-) A bobkový list doporučuju, v jídle ucítíš ten rozdíl okamžitě.
    Přeju pěkné dny. J.

    OdpovědětVymazat