U nás byl víkend provoněný švestkami.
Veleúrodu už jsem zčásti zmrazila, upekla koláče i crumble, navařila švestkový kečup (na způsob čatní) a poprvé v životě jsem se odhodlala zkusit i domácí povidla.
Ve svém oblíbeném Apetitu (mám všechna čísla!) jsem našla recept na povidla bez míchání a výsledek mě nadchl. Vše dopadlo jak mělo a nás tím pádem čekají buchty, vdolečky, koláče a pár skleniček mám jako jedlé dárky...
Recept pro vás asi nebude nic objevného, nicméně může na tom být někdo jako já, takže tady je:
Povidla bez míchání
6 kg vypeckovaných švestek
1 kg cukru krupice
250 ml octa
1 lžička skořice (vrchovatá)
100-150 ml rumu
Po šesti hodinách varu přisypeme skořici, přilijeme rum a povidla rozmixujeme tyčovým mixérem. Plníme do vysterilizovaných, absolutně suchých sklenic. Na povrch povidel můžeme nalít lžíci rumu, zavíčkujeme a dnem vzhůru necháme vychladnout.
Toť vše.
(Recept je uveden v Apetitu 10/2009 nebo na http://www.apetitonline.cz/)
Takhle vypadají bublající tři kila švestek, vařila jsem nadvakrát...
Malá ukázka výsledku
P.S. Tento týden mám v plánu ještě švestkové knedlíky... :-)
Žádné komentáře :
Okomentovat